|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Nikt nikomu nie byłby potrzebny...
Autor |
Wiadomość |
OnSam
|
Napisane: środa 11 kwi 2012, 13:45 |
|
Miejscowość: Rzeszów
|
Gdyby wszyscy mieli po cztery jabłka gdyby wszyscy byli silni jak konie gdyby wszyscy byli jednakowo bezbronni w miłości gdyby każdy miał to samo nikt nikomu nie byłby potrzebny... / Jan Twardowski / http://www.youtube.com/watch?v=agmDxXIZHNY
|
|
Góra |
|
Natanael
|
Napisane: środa 08 sie 2012, 22:37 |
|
Nieaktywny/-a od ponad 3 m-cy |
|
Miejscowość: Śląsk
|
|
Góra |
|
Re: Poezja ks. Twardowskiego
sowa
|
Napisane: środa 08 sie 2012, 23:54 |
|
Miejscowość: Warszawa
|
"Spotkanie"
Ta jedna chwila dziwnego olśnienia kiedy któs nagle wydaje się piękny bliski od razu jak dom kasztan w parku łza w pocałunku taki swój na co dzień jakbyś mył włosy z nim w jednym rumianku ta jedna chwila co spada jak ogień
nie chciej zatrzymać rozejdą się drogi - samotność łączy ciała a dusze cierpienie
ta jedna chwila nie potrzeba więcej
to co raz tylko - zostaje najdłużej
_________________ "Wybaw mnie, Boże, bo woda mi sięga po szyję (...). Niechaj mnie nurt wody nie porwie, niech nie pochłonie mnie głębia(...)"
|
|
Góra |
|
Wiki
|
Napisane: środa 15 sie 2012, 13:00 |
|
Dołączył(a): poniedziałek 30 lip 2012, 12:35 Posty: 599 Lokalizacja: Warszawa
|
bliscy i oddaleni
Bo widzisz tu są tacy którzy się kochają i muszą się spotykać aby się ominąć bliscy i oddaleni jakby stali w lustrze piszą do siebie listy gorące i zimne rozchodzą się jak w śmiechu porzucone kwiaty by nie wiedzieć do końca czemu tak się stało
są inni co się nawet po ciemku odnajdą lecz przejdą obok siebie bo nie śmią się spotkać tak czyści i spokojni jakby śnieg się zaczął byliby doskonali lecz wad im zabrakło
bliscy boją się być blisko żeby nie być dalej niektórzy umierają - to znaczy już wiedzą miłości się nie szuka jest albo jej nie ma nikt z nas nie jest samotny tylko przez przypadek
są i tacy co się na zawsze kochają i dopiero dlatego nie mogą być razem jak bażanty co nigdy nie chodzą parami można nawet zabłądzić lecz po drugiej stronie nasze drogi pocięte schodzą się z powrotem
Jan Twardowski
|
|
Góra |
|
sowa
|
Napisane: niedziela 02 gru 2012, 15:07 |
|
|
"Bezdzietny anioł"
Właśnie wtedy kiedy pomyślałeś że papugi żyją dłużej że jesteś okrutnie mały niepotrzebny jak kominek na niby w stołowym pokoju Jak bezdzietny anioł lekki Jak 20 groszy reszty drugorzędnie genialny kiedy obłożyłeś się książkami jak człowiek chory nie wierząc w to że z niewiary powstaje nowa wiara że ci co odeszli jeszcze raz cię porzucą święty i pełen pomyłek właśnie wtedy wybrał ciebie ktoś większy niż ty sam który stworzył świat tak dobry że niedoskonały i ciebie tak niedoskonałego że dobrego
_________________ "Wybaw mnie, Boże, bo woda mi sięga po szyję (...). Niechaj mnie nurt wody nie porwie, niech nie pochłonie mnie głębia(...)"
|
|
Góra |
|
sowa
|
Napisane: niedziela 02 gru 2012, 15:23 |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=Q9Ie7aa2R3M"Spoza nas" nie bój się chodzenia po morzu nieudanego życia wszystkiego najlepszego dokładnej sumy niedokładnych danych miłości nie dla ciebie czekania na nikogo przytul w ten czas nieludzki swe ucho do poduszki bo to co nas spotyka przychodzi spoza nas
|
|
Góra |
|
slavencius
|
Napisane: środa 12 gru 2012, 20:39 |
|
Nieaktywny/-a od ponad 3 m-cy |
|
|
/Do ks. Twardowskiego/ Nigdy nie sięgałem po Twoje pióro Nie spotkały się nasze spojrzenia Nad losem poplamionej wiary Nie spotkaliśmy się w ogrodzie czasu Ani pióra nie spulchniały tej samej kartki Za to teraz Gdy Niebo zmrużyło powieki I smuga zmierzchu majaczy między chmurami Sięgam szybko po Twój skarbczyk Gotów z Tobą czynić zasiew
|
|
Góra |
|
Małgosia
|
Napisane: poniedziałek 07 mar 2016, 03:15 |
|
|
Czytamy – Bóg tak umiłował świat… A więc nie tylko ludzi Ale i pliszkę Odymioną pszczołę Jeża eleganta wprost spod igły Nawet muła ni to ni owo Bo ani to koń ani to osioł (żal, że go człowiek stwarzał Żyje jak kawaler co się nie rozmnaża) Gruszę co kwitnie zaraz przed jabłonią Liście konwalii prawie bez ogonka Cielę co za matką się wlecze A my tak czulimy się do Boga Jak by On miał nas tylko kochać na świecie
(„Nie tylko my”)
Ktoś, kto z niejednego pieca jadł chleb, powiedział mi, że w homoseXualiźmie chodzi o dotyk (ja sobie dopowiedziałam, że o to jak w dzieciństwie przez dotyk była wyrażana czułość).
a Ksiądz Jan Twardowski zgrabnie, w wierszu „Nie tylko my”, dotknął:
A my tak CZULIMY się do Boga Jak by On miał nas tylko kochać na świecie
|
|
Góra |
|
Christian
|
Napisane: piątek 25 mar 2016, 22:08 |
|
Miejscowość: PL
|
Kiedy go pierwszy raz czytałem, to zauważyłem: to o mnie! Ale tak chyba może powiedzieć każdy! Niesamowity ks. Jan!
Wielkanocny pacierz
Nie umiem być srebrnym aniołem - ni gorejącym krzakiem - tyle zmartwychwstań już przeszło - a serce mam byle jakie.
Tyle procesji z dzwonami - tyle już Alleluja - a moja świętość dziurawa na ćwiartce włoska się buja.
Wiatr gra mi na kościach mych psalmy - jak na koślawej fujarce - żeby choć papież spojrzał na mnie - przez białe swe palce.
Żeby choć Matka Boska przez chmur zabite wciąż deski - uśmiech mi Swój zesłała jak ptaszka we mgle niebieskiej.
I wiem, gdy łzę swoją trzymam jak złoty kamyk z procy - zrozumie mnie mały Baranek z najcichszej Wielkiej Nocy.
Pyszczek położy na ręku - sumienia wywróci podszewkę - serca mego ocali czerwoną chorągiewkę
_________________ Czyż jest coś bardziej wzniosłego Nad łaskę, co grzech zwycięża, Nad miłość większą od lęku I śmierć rodzącą do życia?
|
|
Góra |
|
@si@
|
Napisane: poniedziałek 11 kwi 2016, 10:37 |
|
Dołączył(a): czwartek 25 cze 2015, 22:41 Posty: 129 Lokalizacja: okolice Warszawy
Miejscowość: Mazowsze
|
Jeszcze kilka moich ukochanych: Ogień Patrzę Jezus na brzegu wydawał się łatwy taki do serca na co dzień Mówił: - Przyjdź czekam tylko nie licz na cuda do mnie się idzie przez ogień
Jak źle Jezu czemu przychodzisz ciemno czarny bocian rąbnął łapą białego głowa tępa jak drewno widzisz jeśli jest noc musi być dzień jeśli łza uśmiech jak źle to i Bóg jest na pewno
Od końca Zacznij od Zmartwychwstania od pustego grobu od Matki Boskiej Radosnej wtedy nawet krzyż ucieszy jak perkoz dwuczuby na wiosnę anioł sam wytłumaczy jak trzeba choć doktoratu z teologii nie ma grzech ciężki staje się lekki gdy się jak świntuch rozpłacze - nie róbcie beksy ze mnie mówi Matka Boska to kiedyś teraz inaczej zacznij od pustego grobu od słońca ewangelie czyta się jak hebrajskie litery od końca
O świętej Marii Magdalenie Rozgrzeszyłeś ze wszystkiego pozwól że wesoło poskaczę a to łkanie co pozostało w domu to nie ja- to radość płacze
Powrót Podaj mi rękę z gwoździami pośrodku zanurz me usta w pierwszej miłości przywróć jak zęby mleczne skrupuły czystości
_________________ "Zacznij od robienia tego co konieczne,potem zrób to co możliwe. Nagle odkryjesz,że dokonałeś niemożliwego" św.Franciszek
|
|
Góra |
|
Wiki
|
Napisane: sobota 15 sty 2022, 12:31 |
|
Dołączył(a): poniedziałek 30 lip 2012, 12:35 Posty: 599 Lokalizacja: Warszawa
|
Bardzo poruszające są rozważania Drogi Krzyżowej Ks. Twardowskiego. Wydane są zarówno w formie książki jak i płyt CD
|
|
Góra |
|
Ania
|
Napisane: niedziela 16 sty 2022, 02:56 |
|
Miejscowość: Poznań
|
"gdy ciebie nie chcą nie piszcz nie szlochaj najważniejsze że ty kogoś kochasz"
To słowa bardzo dla mnie ważne z książki "tylko MIŁOŚĆ się liczy"
Dziękuję Ci Wiki za przypomnienie o ks. Twardowskim. Już dawno chciałam sobie kupić tę książkę , ale jakoś mi to wypadło z głowy.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|